Maisto netoleravimas ar jautrumas maistui yra labai dažnas reiškinys. Priešingai nei kai kurios alergijos, maisto netoleravimas nėra pavojingas gyvybei, tačiau tai sukelia nemažai problemų. Nepaisant panašių simptomų, maisto netoleravimas ir alergija maistui skiriasi. Alergijos atveju simptomai yra pajuntami nedelsiant, o netoleruojant tam tikrų maisto produktų, simptomai paprastai pasireiškia per kelias valandas nuo tų produktų suvartojimo. Simptomai gali atsirasti ir kur kas vėliau, pavyzdžiui, po 2 parų, ir tęstis nuo kelių valandų iki keleto dienų. Dažniausiai maisto netoleravimo simptomai yra susiję su virškinimo sistema bei oda.
Maisto netoleravimo simptomams priskiriama:
- Virškinimo sutrikimai (pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas, pykinimas, dirgliosios žarnos sindromas, Krono liga);
- Lėtinis skausmas (galvos skausmas, migrena, fibromialgija);
- Viršsvoris (varginančios svorio problemos, nutukimas);
- Odos problemos (atopinis dermatitas, žvynelinė (psoriazė), egzema).
Įtariantiems tam tikro maisto ar jo priedų netoleravimą bei siekiantiems išvengti nepageidaujamų simptomų ir sveikatos problemų žmonėms „Gijos Klinikose“ siūlomas maisto netoleravimo tyrimas – ImuPro. Esant padidėjusiam jautrumui maistui, žmogaus imuninė sistema reaguoja į maisto produktus ir gamina specifinius IgG antikūnus. Didelis antikūnų kiekis atspindi organizme vykstančius lėtinius uždegiminius procesus, dėl kurių pasireiškia įvairūs negalavimai. ImuPro tyrimu galima nustatyti, kurie konkrečiai maisto produktai sukelia nepageidaujamas organizmo reakcijas, ir, atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, pasirinkti efektyvų būdą būklei pagerinti. Šiam tyrimui atlikti imamas veninis pacientų kraujas. Maisto netoleravimo tyrimas – ImuPro nereikalauja jokio specialaus pasiruošimo, yra tinkamas įvairaus amžiaus ir lyties asmenims, net žindančioms moterims ir vaikams nuo 2 metų amžiaus. Maitinant kūdikį motinos pienu iki 1 metų, antikūnai vaiko organizme išlieka iki 3 metų, todėl tyrimą užtenka atlikti tik mamai.
Galimi ImuPro tyrimo variantai:
- ImuPro Screen – tiriami 22 maisto produktai. Šis diagnostinis tyrimas padeda lengvai ir greitai nustatyti, ar yra padidėjęs jautrumas maistui. Atlikę tyrimą, pacientai gauna trumpą tikslių rezultatų ataskaitą, tačiau mitybos rekomendacijos nepateikiamos. ImuPro Screen tyrimo rezultatams parodžius padidėjusį tam tikrų maisto produktų IgG antikūnų kiekį, tikslinga atlikti išsamesnį ImuPro Complete tyrimą.
- ImuPro Basic – tiriami 90 pačių populiariausių maisto produktų, tokių kaip įprasti mėsos, daržovių, vaisių, grūdų, pieno produktai ir vištų kiaušiniai. Atlikus šį tyrimą, pacientai gauna išsamią tikslių rezultatų ataskaitą ir individualias mitybos rekomendacijas.
- ImuPro Complete – tiriami 270 maisto produktų ir priedų (įskaitant ImuPro Basic 90 maisto produktų). Be įprastų mėsos, daržovių, vaisių, javų, pieno produktų ir kiaušinių rūšių, tiriamos ir jų alternatyvos, specifiniai tam tikro regiono maisto produktai, daugybė prieskonių, arbata, kava, vynai, tirštikliai bei konservantai. Atlikus šį tyrimą, pacientai gauna išsamią tikslių rezultatų ataskaitą, individualias rotacinio mitybos ciklo rekomendacijas ir asmeninį receptų sąrašą mitybai paįvairinti.
Identifikavus netoleruojamus maisto produktus, jie pašalinami iš raciono, bet po kurio laiko galima bandyti juos vėl susigrąžinti, tačiau būtina atidžiai stebėti organizmo reakcijas. Remiantis ImuPro maisto netoleravimo tyrimo rezultatais ir atsisakius organizmą įjautrinančių maisto produktų vartojimo, vos per kelias savaites pastebimas sveikatos ir savijautos pagerėjimas.
Susiję straipsniai:
Kodėl verta atsisakyti tam tikrų produktų?
Padidėjusio jautrumo maistui tyrimas – raktas nuo daugybės negalavimų.